Moje winne, toskańskie… fascynacje

Znakomite wina z Toskanii nie są tanie, ale na pewno warto je kupić i mieć radość. Gdzie szukać, wybierać i kupować? Pewnie każdy ma swoje miejsca i sposoby, ale…

Polecam małe sklepiki, w których jest tylko wino, czasami też różne oliwki, jakieś słodkości, smakowo- ziołowe oliwy w ładnych, małych buteleczkach do tego „winne gadżety”. Spotkać tam można przemiłych sprzedawców – doradzą, bo są prawdziwymi kopalniami wiedzy o winie. Chętnie i ze swadą potrafią opowiadać, można też czasami posmakować jakieś wino zanim się coś wybierze. Takie miejsca są np. w pomysłowo przystosowanych garażach, piwnicach, w ogrodzie obok domu, ale także w supermarketach, warto je poszukać, bo bywa, że są trochę schowane.

Wspomniałam, że wina toskańskie nie należą do tanich, ale można kupić te „średniocenne” i też są pyszne. Mam na myśli np. Chianti Classico już od 50 do 80zł, albo Rosso di Montepulciano ok. 40 zł, a może trochę droższe Brunello di Montalcino ok. 80zł. Można oczywiście znaleźć sporo lżejszych smakowo i cenowo IGT Toscana – już od 20 zł. Na szczęście wybór jest spory.

Wybraliśmy ulubione wino, a co do wina? Toskańska kuchnia jest prosta. Sporo tu pomidorów, ziół, fasoli, jeśli mięso to głównie wołowina np. befsztyk po florencku z kością, dziczyzna – do tego dobre są mocniejsze wina garbnikowe jak Vino Nobile. Toskania to tzw. niesolony chleb jedzony z winem, warto spróbować – pyszne, proste jedzonko – my i nasi przyjaciele bardzo to lubią. Wina toskańskie są dobre dla wielu polskich i włoskich dań: makaronów, różnych pachnących ziołami zapiekanek, do wieprzowiny, jagnięciny i wołowych befsztyków. Dość mocne, bogate Vernaccia di San Gimignano to znakomite wino do owoców morza, także do kurczaka i cielęciny.  A do słodkiego Vinsanto polecam pyszne, ale twarde herbatniki cantuccini i migdałowe rocciarelli,  które bywają też w tych małych sklepikach z winem. Smacznego!

Advertisements

Zapraszam do rozmowy

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s