W tym roku TO wydarzyło się 21 listopada

W tym roku TO wydarzyło się 21 listopada. Co takiego? A no…  jeśli spojrzymy na kalendarz wówczas może sporo z nas skojarzy, że był to trzeci czwartek listopada i jak od wielu lat na całym świecie odkorkowano tegoroczne, młode wino –  BEAUJOLAIS NOUVEAU. Już od północy 21 listopada Świat cieszy się nowym winem.

Tego dnia znacznie lepsze, szlachetniejsze wina spychane są, na szczęście tylko w tymczasowy, niebyt. Jakie jest BEAUJOLAIS NOUVEAU ANNO DOMINI 2013? Jest na pewno, jak zawsze… zabawne i młode, a poza tym dość mocno kwaskowate. Nie ma też tej ważnej, charakterystycznej taniny, którą znamy i cenimy w lepszych wytrawnych winach, no i nie nadaje się do dłuższego przechowania.

Podobno Francja eksportuje około 47% produkcji BEAUJOLAIS NOUVEAU – czyli więcej niż jakiegokolwiek innego francuskiego wina. Szlachetne wina podróżują zwykle statkami,  ale BEAUJOLAIS NOUVEAU lata samolotami, bo musi szybko dotrzeć do smakoszy tego trunku na całym świecie. Najwięcej kupują kraje azjatyckie, a zwłaszcza Japończycy. Chętnie też BEAUJOLAIS NOUVEAU piją Amerykanie.

Dlatego trzeba je pić póki jest fajne i bawi nas tym, że jest… nowe i młode. BEAUJOLAIS NOUVEAU, po francusku vins de primeur, jest zawsze sprzedawane w tym samym roku, w którym zebrano winogrona i z nich wyprodukowano wino. Francuzi uważają je za dość byle jakie wino, które zyskało niezbyt dobrą sławę. Pewnie też dlatego, że  pite głównie na studenckich imprezach, pozostawia po sobie niezbyt miłego kaca. Jednak to drobiazg, bo tradycji musi zdać się zadość.  Dlatego raczmy się BEAUJOLAIS NOUVEAU, bo następne będzie dopiero za rok!

Reklamy

Zapraszam do rozmowy

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s