Pyszne… nie tylko dla studentów

Upłynęło sporo czasu – chyba ponad dwa lata – kiedy Elisabeth Duda udzieliła mi wywiadu – aktorka, pisarka, w polskiej telewizji występowała m.in. w znanym programie „Europa da się lubić’. Napisała m.in. wspaniałą książkę „Mój Paryż”.
Jeśli akurat trafiło się w domu kilkoro „glodomorów” i trzeba szybko coś wymyślić pysznego, ciepłego,  niebanalnego do zjedzenia – to jest niezły pomysł. Przypomniał mi się wywiad, bo właśnie tam p. Elisabeth podała przepis na znakomitą przekąskę.
Zacytuję fragment tego wywiadu…
„… A teraz proszę o obiecany przepis na Twoją ulubioną potrawę, na którą po powrocie do Paryża masz zawsze apetyt?
– To jest taka prosta, studencka przekąska – „coś na ząb”. Doskonała na zabicie głodu, kiedy brakuje czasu albo cierpliwości. Są dwie wersje tego mini dania. Po francusku nazywa się to: Croque-Monsieur czyli „ugryź pana” i druga wersja Croque-Madame czyli „ugryź panią”.
Biorę kromkę ciemnego chleba, najlepiej wiejskiego – jest zdrowszy i bardzo smaczny – trzeba lekko posmarować np. margaryną, ale można też bez tłuszczu, na to kładę kawałek dobrej szynki, potem sporo żółtego sera, na to nakładam drugą kromkę chleba i na wierzch jeszcze trochę żółtego sera, a na to wszystko plasterki pomidora, można przyprawić ulubionymi ziołami np. oregano.
Tak przygotowany przysmak zapiekam. Zajadam danie na liściu sałaty, polane sosem winegret. Wersja dla pań jest z zapieczonym na wierzchu jajkiem.
To można szybko i łatwo przygotować, jest smaczne, pożywne, chrupiące. Kiedy wracam do Paryża po dłuższym pobycie np. w Warszawie zawsze muszę zjeść Croque-Monsieur. Ta strawa przypomina mi moje miłe, studenckie czasy…”
Niestety nie zrobiłam zdjęcia mego pysznego dania, skorzystałam z innego, ale tak na ogół wygląda jak na tym zdjęciu. (są tu też inne wersje, link: KLIK TUTAJ.)
images
Warto od czasu do czasu przygotować takie proste pyszności, ten przysmak zawsze udaje się. Poza tym można śmiało wymyślać własne wersje, przyprawiać jak kto lubi, dodawać ulubione sery, wędliny. To naprawdę jest znakomite danko! Polecam 😉  Moim „glodomorom” bardzo smakowało…

 

Zapraszam też do przeczytania całego wywiadu TO TUTAJ

 

 

Reklamy

Zapraszam do rozmowy

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s